En lørdag i januar
Jeg tenker at lykken i livet finnes i øyeblikkene, du må bare lære deg å kjenne etter.
The Moment of Trout er absolutt et slikt øyeblikk. Denne lørdagen i januar var et annet.
Jeg hadde inviterer fine fluehuer til lunsj, og alle takket ja.
Det inkluderte også tre av våre nære venner i fra England - Roy, Stewart og Nick. De kom ens ærend, fra lørdag til søndag, for å være sammen med oss denne ettermiddagen i Asker.
Vi var dermed 16 «gentlemen anglers» samlet i Ringveien - og det uten å ha kunnet lokke med hverken døgnfluer eller vakende ørret. Venner som hadde kommet reisende, ikke bare i fra nabolaget, men hele veien i fra Vestfold, Lillehammer, Sverige og Sør England. Til noen timers samvær, gode samtaler og fyr i peisen - kvalitetstid. Ute var det en meter med snø, og minus 15 grader.
Som dere skjønner, handler fluefiske om så mye mer enn å fange fisk. Denne felles interessen binder oss sammen - og skaper nært vennskap. Uavhengig av avstander, landegrenser og føreforhold.
Derfor møtes vi midt på vinteren, bare for å prate, spise og skåle. For vi har mange opplevelser å dele, fisk å juge om, drømmer å leve ut. Vi har ulike meninger om mye. Om ørret er smartere enn laks? Whiskey bedre enn aquavite? Om tørrflue er morsommere enn nymfe, og hvor tynn bør en fortom egentlig være? Viktig ordskifte. Fulgt opp med en fiske-quiz utpå kvelden - for å vedlikeholde konkurranseinstinktet.
En vinterlunsj som dette korter ned ventetiden - til elvene åpner og døgnfluene klekker.
Det er ikke så mye annerledes i England, annet enn at sesongen er vesentlig lenger. Glade fluefiskere, gode venner, møtes sosialt - prater, spiser og skåler. Nick er med i en slik vennegruppe kalt The Red Hankies. En gjeng iført røde tørkler, som fisker på Piscatorial Society sine bredder ved Itchen og Test - og møtes stadig til fest.
Nå kunne Nick overbringe en signert hilsen fra vennegruppens medlemmer, til alle norske «fellow anglers» - cheers! Samtidig som han overrakte oss Red Hankies egen bok og tilhørende flueikon - en knallrød Black Tulip. Dette er nå utstilt nede i fluepuben, sånn at alle når som helst kan komme innom og studere fellesgaven nærmere. Jeg håper å bli nedrent.
Med også Roy tilstede denne lørdagen, ble lunsjen ytterligere en ettermiddag for historiebøkene - The Moment of Trout.
Roy Darlington. Tidligere River Keeper på Abbotts Barton - i fra 1973 til 2000. Hjemmebanen til G.E.M Skues. Hyppig besøkt av Marryat og Francis på 1880 tallet. Stedet der Halford og Skues møtte hverandre for først gang, og fisket sammen en uke i september 1891. De to herrene som senere skulle bli bitre meningsmotstandere i synet på hva fluefiske skulle og burde være. Abbotts Barton, kanskje verdens mest omtalte og historiske ørretplass.
Ikke bare var Roy River Keeper der i nesten 30 år, han var også grunnlegger og president av den tidligere Abbotts Barton Flyfishing Club. Det er derfor neppe noen nålevende person som kjenner dette berømte elvestrekket og historien bedre enn han. Fremdeles forvalter Roy og Stewart et lite stykke av av det - ved Pudding Farm - utenfor Winchester.
I dag er Roy 83 år gammel - pensjonist, litt dårligere til bens enn tidligere, men fullt oppegående og en levende legende i fluefiskemiljøet ved kalkelvene.
For to år siden var Kristian og jeg der nede, og fisket sammen med han. Med hver vår sixpence. På lørdag var altså denne godhjertede mannen på lunsj i Asker. Nå hadde historien kommet hjem til oss - og satt nede i fluepuben med et lite glass i hånden. En fantastisk mann, og et fantastisk minne.
Da de siste gjestene gikk ut døren, var klokken blitt halv åtte på kvelden. Vi hadde vært sammen siden halv tolv. En unik gjeng med fluehuer. Det er ikke annet å si enn at disse åtte timene var usedvanlig hyggelige og verdifulle - og gikk rasende fort. I år ble det selvfølgelig også litt ekstra stas med besøk fra England.
Dette ble en slik lunsj i mitt enkle liv som jeg ikke kommer til å glemme. Et øyeblikk å kjenne på i årene fremover. Det er så mye mer ved fluefiske enn å få fisk. Som denne historiske lørdagen i januar.
Merknad:
Venner som var tilstede denne lørdagen, 20. januar 2024: Roy D, Stewart N, Nick G, Morten H, Terje H, Jan A, Peter G, Long N, Eyvind L, Eldar H, Bjørn Ivar V, Jan Ove V, Jonas I, Gotfred B, Kristian L. (Per J måtte melde avbud pga sykdom).
En stor takk til Kristin, Camilla og Kristian som jobbet i kulissene, fikk lunsjen til å gå knirkefritt og gjestene til å storkose seg. Engelskmennene la spesielt merke til arbeidet "back stage", og påfølgende mandagen kom det blomster på døren til Kristin - fra Roy, Stewart og Nick. Med en stor takk for mottakelsen, nydelig mat og ivaretakelse. Som Kristin sa da hun pakket ut blomstene; The Brits are really gentlemen!